18 Ekim 2014 Cumartesi

Cumartesi Eki:Çıtı Çıkmayan Derbi Olur Mu?

Tarihin en iddiasız görünen ama hakemin maçın ilk düdüğünü çalacağı an ile tansiyonun zirve yapacağı bi' klasik Gaaassaray-Fener derbisini; sporcunun, zeki, çevik ve ahlaklısını severim diyen ecdanın torunları olarak ortamı germek, nefreti kusmak, kinlenmek için bekliyoruz. Hayatımız çelişki sayın seyirciler!

Son yıllarda saha içinde yaşanan gerginliklere parası olduğu için futbolu bildiğini düşünenlerin saha dışında karşılıklı basın açıklamaları eklenince ligin Gaassaray-Fener kavgası farklı boyutlarda tartışılan bi' ikilem oldu.

Mesela öyle bi' kafaya geldik ki milli maç öncesi sakatlanan Burak Yılmaz için, arkadaşım bilerek kadrodan çıktı diyor. Ben niye dediğiminde Fener maçı var o yüzden bilerek risk almadı diyor. Bende yılların getirdiği gazla diyorum ki "Fener maçı mı Letonya maçı mı önemli" diye karşılaştırma yapıyorum. Milli formayı 3 puanlık maç ile aynı kefeye koyup saçmalıyorum. Ama gazı öyle almışım ki tutabilene aşk olsun.

Diyorum ki; Ver Fanı Gitsin

Burak, Letonya ve Çek maçlarında oynasaydı özellikle de Letonya maçında Umut'un kaçırdıklarını görünce gerekirse kıçına çarpar olmazsa penaltı alır o maçı yine alırdı çünkü golcü şansı var ama çok önemli değil. Yarın-bugün çıkıp Fenere 2 tane atsa bizim için tek kral o, acı ama gerçek bu. Çünkü Fatih Terim'in bu ülkeye antipatikliği getiren 3 kişilik ekipte yer alması zamanla durumun bu hale gelmesine neden oldu. Olmadı diyen bekleme yapmasın, Norveç uçağı kalkıyor kaçırırsa Seul aktarmalı İsveç uçağı var!

Gaassaray-Fener bu ülkenin gerçeğidir, 2 büyük sivil toplum kuruluşu toplamda 50-55 milyona nüfusa tekabül ediyor ki bunu kimse inkar edemez. Sen istediğin kadar sezonun adını Süleyman Seba yap, kolay değil.

Bugün medyada, ekşide, twitte mivitte herkes çok sakin bi' derbinin olacağını düşünüyor ve umut ediyor. TFF zaten 50 bin kişilik statta 22 bin kombine yanında sadece 6-7bin passoliglinin maça geleceğini duydu göbek atıyor, olay olmayacak gerginlik olmayacak diye demek ki hala o formaların ağırlığını anlayamamışlar. Biz olay olsun, ortalık karışsın demiyoruz ama senin passoligin yüzünden o tribünler boş kalıyorsa bi zahmet tüpün altını kapat da adam akıllı bi' düşün biz nerede hata yaptık hocam diye?

Federasyon ve onun gibi düşünenler kasmasın, bugün Gaassaraylıların ve Fenerlilerin atar yaptığı tek maç hala birbirleriyle oynadıkları maçtır. Sen ister tivitinde istersen televizyonunda "dünya derbisi ama kim izliyor?" diye goygoy yap, koskoca Eric Cantona bunun belgeselini çekti lan o zaman niye sesiniz çıkmadı? Lan ne adamlarsınız siz. Çedju bile geleli 2 yıl oldu bu maç farklı kazanan İstanbulun kralı olacak diyor.

Şimdi 3. rakip takım taraftarlarının bahanesini de söylemeden geçmek olmaz.
"Ya Gese-Febe maçları futbol olarak çok zevksiz oluyor yaaaaa"
Tam olarak bunu söylüyorlar. Öncelikle şunu sormak lazım 3. rakip takım taraftarına, sizin kaç sene İngiltere Premier Lig şampiyonluğunuz var da futboldan ve oyundan bahsediyorsunuz. Ayrıca derbi demek zaten önce futbol demek anlamına gelmez. Boca-River, Oly-Pana, Cel-Rang hangisinde olağanüstü bi' futbol var, hiçbirinde. Ortak noktamız ne; gerginlik, atmosfer, sinir stres, adrenalin, titreme, tırnak yeme vs..

Ha, futbol kalitesi dersen onu sadece Barca-Real maçında bulursun o da paranın gücü ile ortaya çıkan bi' durum, 2 arabın bu işe girmesine bakar anında kalite de gelebilir memlekete merak etmeyin.

Sonuçta siz Barca-Real maçının yalamasını yapar Suarez'in oynayıp oynamayacağını tartışır, Ronaldo mu Messi mi diye gına getiren tartışmaya girersiniz ama iş reytinge gelince GeSe-FeBe diye yanıp tutuşursunuz.

Taktiksel olarak maça yaklaşmak bu derbi için her ne kadar sakin bi' ortam olsa da çok sağlıklı değil. Çünkü 3. dakikada bi' Emre-Melo teması o an tüm stadı gerip kayışı koparır ve tüm taktiksel hesaplar alt üst olur. 

Galatasaray da milli takımda kesik yiyen Selçuk ve sakatlıktan döndüm diyen bağıra bağıra gelen Hamit'in yan yana göstereceği performans önemli. Hamit'in sağda Olcan'ın sağda oynaması bekleniyor. Eğer Telles oynamazsa Muslera, Çedju, Melo, Sneijder'den sonra 5. yabancının milli maçta 90 dakikayı golle süsleyen Dzemailinin solda oynaması gerektiğini düşünüyorum. Defans için solda Telles olmazsa Balta diyorum bu da şart. 

Fenerbahçe de İsmail hoca maçı kafasında oynamış bitirmiş. Skoru söylemiyor ama alt mı üst mü olacak onu söylese bari. Volkan sakatlığına rağmen oynayacak bu performansına etki eder mi, belli değil. Caner'in performansı feneri ileri taşır, eğer Caner pasif kalırsa Webo, Kuyt vs bunlarla olmaz. Emenike yedek başlayacak bu ağır gaassaray savunması için iyi haber, Webo muhtemel Fenerbahçe TT Arena planında zayıf halka olacak gibi. 

Böyle konuşuyoruz ama düşük çalınca maç öncesi pollyanna yarışı yapanlar, gözü dönmüş birer avengers olabiliyor. 

Bence GS; Muslera, Tarık, Çedju, Semih, Balta-Melo-Hamit, Selçuk, Sneijder, Dzemailli-Burak veya Umut olmalı

Bence FB; Volkan, Gökhan, Alves, Kadlec, Caner-Topal, Emre-Kuyt, Diego, Alper- Sow olmalı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder