3 Mayıs 2012 Perşembe

Euro 2012 // İtalya: Denemeye Değer

//Alena Seredova Buffon //

94 dünya kupası çeyrek finalinde Dino Baggio'nun uzaktan attığı gol ile İspanya'yı saf dışı bırakarak yarı finale sonra da finale giden ardından Roberto'nun kaçırdığı penaltı ile kupayı kaybeden, 96 avrupa şampiyonasında grup maçlarında Casiraghi'nin Rusya maçında attığı 2 güzel gole ve gol sevincine rağmen grubun son maçında Zola'nın kaçırdığı penaltı gruptan çıkamayarak rezil rüsva olan ve Almanya'yı şampiyon yapan, 98 dünya kupasında tarihin en güzel hücum kadrolarından-Del Piero, İnzaghi, Vieri, Chiesa, Roberto Baggio-oluşan bi' liste ile gelmesine rağmen çeyrek finalde elenen...bu liste uzar gider, gönlümde her turnuva başlarken desteklediğim tek ülke olan hoşuma gitmese de namıdiğer gök mavililer ile yine ne idüğü belirsiz bi turnuvaya yelken açıyorum.

İtalyanlar C grubunda İspanya, İrlanda ve Hırvatistan ile aynı grupta İspanya ile beraber gruptan çıkmaya çalışacak. İrlanda açık ara grubun en zayıf halkası, şimdi buna kızıp küsük yapacak ezik irlandalılar olacaktır. Sizi de anlıyoruz ama bi' noktadan sonra gerçekler devreye giriyor ve acılar yaşanmaya başlıyor. Yani o kadar acı ki İrlanda 3. bile olamaz diyorum. 

İtalyanların 2006 da ki dünya şampiyonluğundan sonra değişen jenerasyon bu zamana kadar başarılı olamadı. 2008 de çeyrek final 2010 da ne yaptıklarını bile hatırlayamadığım bi turnuva geçirdiler. Düşün yani ne yaptığını bile hatırlamıyorum. Sanki Quagliarella'nın bi' aşırtması vardı.

İtalya bu sefer jenerasyon kaynaşmasını tam anlamıyla oturtmuş gibi görünüyor. Hani o Cannavaro-Nestalı tandem, Del Piero-Tottili hücum hattı, hırçın bi' Gattuso, deli dolu Zambrotta gibi isimler artık kadroda yok ve yerine oynayanlar onlar kadar olmasa da heyecanlandıran kaliteye sahipler ya da değiller bunu turnuva da göreceğiz. En azından 2008 ve 2010'a göre daha umut veren bi' kadro ve teknik adam var. Evet, Prandelli ve geriye yatırdığı saçları beni ümitlendiriyor.

İtalya her eleme turunda çok rahat gruptan çıkar ama şampiyonalarda çok zorlanır. Zorlanır derken ya çok fena sıçıp sıvar 2010 da olduğu gibi ya da zorlanır derken bi' bakarsın şampiyon olur 2006 da ki gibi. Dolayısıyla turnuva başlarken bunlardan bi' yol olmaz diyerek İtalyanları hafife almamak gerekir. Ancak favori kim dersen herkes gibi bende İspanya, Almanya, Hollanda derim. Bu 3'ünün ardından sürpriz yapacak takımlardan birisi İtalyadır.

Kadro yapısından devam edelim. Mavilerde kadro tüm dünya da moda akımı olarak yer 4-5-1 'in 2 ön orta sahalı hücumcu kanatlardan oluşan top rakipteyken 4-5-1 olan hücumdayken 4-3-3' e döndüğünü sanan taktiği ile oluşuyor. Döndüğünü sanan dedim çünkü bunu yapabilen takım sayısı bir elin parmaklarını geçmez. 

Kalede her zaman ki gibi Buffon var ve futbolu bırakana kadar da böyle devam edecek gibi duruyor. Şu anda Buffon 34 yaşında desem kim inanır? Belki kendi adına son şampiyonamı oynuyorum moduna girmiş olabilir ama ben onu 2014 DK' da görmek isterim.

Conte'nin son zamanlarda Juventus'ta denediği 3'lü Chiellini-Bonucci-Barzagli 'den oluşan defans kurgusunu Prandelli dener mi bilmiyorum ama denerse çok büyük takdirimi kazanır. Herkesin 4'lü oynayacağı bi' turnuvada 3'lü oynamak delikanlı işidir. Bakınız Pep Guardiola 3'lü de oynatırım dedi ve bıraktı gitti. İtalya savunması Nesta-Cannavaro-Maldini-Zambrotta gibi bi' 4'lü olmasa da Maggio, Barzagli, Bonucci, Chiellini 4'lüsü ile yeterli savunma kalitesine sahipler. Sonuçta 3 tanesi Juventus'lu ve Juventus'un İtalya da namağlup şampiyon olduğunu düşünürsek lafı uzatmanın manası olmadığını anlayabiliriz.

Orta saha da alternatifi bol ama sonuca gidebilecek oyuncu sayısı konusunda sıkıntı yaşayabilecek isimlerden oluşan bi' liste var. 3 lü orta alan da oynaması gereken Pirlo, De Rossi, Marchisio ancak Giovinco'yu forvet arkası olarak kullanacaksa ki öyle yapıyor o zaman bu 3lü beraber oynayamaz. Ama Giovinco 3lü orta alanın önünde çift forvet arkasında da oynar o zaman daha bi' güzel olur. Bence olması gereken de bu şekilde oynamaları. Çünkü kanatlardan oyunu sürükleyebilecek, skoru değiştirebilecek tarzda misal ilk aklıma gelen bi' Nanisi, Pedrosu, Jesus Navası yok.

Tabi bi kanatta Cassano bi kanatta Balotelli ile bunu denersiniz olur olmaz orası ayrı konu ama oyuncu yapısı nedeniyle çift forvet ile oynamak İtalyanın geleceği adına daha şık bi' karar olur. Peki çift forvette kim oynayacak? Yani Giovinco'nun önünde kimler yer alacak?

Herkesin aklında ki ? Balotelli ki bana göre kesinlikle yedek beklemesi gereken bi adam. Peki alternatif isimlere bakalım. Quagliarella, Cassano, Matri, Di Natale ve Balotelli. Buradan nasıl bi' ikili çıkarır Prandelli bilmiyorum ama bana kalsa Di Natale'yi kesin oynatırdım. Çünkü son yıllarda muhteşem performans sergiliyor ve 11 başlamayı hak ediyor. Gerisi beni bağlamaz.

Son olarak gruptan çıkamazsa da şaşırmam, çünkü Hırvatistan adı gibi zottirik bi takım değil hem de hiç değil.

Ama herşeye rağmen Barcelona'nın ligi ve CL'ni kaybettiği bi' sezonda Juventus'un namağlup İtalya şampiyonluğunun yanına bi' de İtalya kupayı kaldırırsa aşkına bedavalı Cornetto gibi olur, nasıl mı? Maraş usulü =)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder