14 Kasım 2012 Çarşamba

3-5-2 || 3-4-3 || 3-1-4-2 || 3-1-3-3, 3'lü İşte!

Gözümü, ABD'nin Alexi Lalas, Kolombiya'nın Valderrama gibi absürd yıldızlarının yanında Romanya'nın Hagi gibi bi' Allah'ın lütfu ile katıldğı 94 DK finallerinin oynandığı abidik gubidik amerikan stadlarında, Carlos Alberto Parreira'nın Mauro Silva, Dunga, Romario gibi adamlarla süslediği dahiyane 4-4-2'si ile açtım. Açış o açış abiler, bi' daha kapatamadım.

Filmin devamı bildiğiniz gibi; Parreira'nın Fenerbahçe 4-4-2'si, Fatih Terim'in Taffarel, Popescu, Hagi omurgasıyla oluşturduğu soyunma odasında 4-4-2 sahada 2-5-3 olan garip arzusu, Şenol Güneş'in Yıldıray Baştürk'lü 4-4-1-1'i, Lucescu'nun 100.yıl 3-5-2'si, Daum'un lanet olasıca 4-5-1'i, Zeman'ın bahiscilere +7 oynatan 4-3-3'ü, artık halkın desem kimse küsmez diye düşünüyorum 4-2-3-1 şehir efsanesi, Conte'nin ısrarlı 3-5-2'si ile daha sonra dillere destan olabilecek Guardiola'nın 3-3-4'ü diye uzayıp giden kerat cetvelinden hallice bi' liste işte..

Benim bu tavuklu antibiyotik çorbası (havuç, patates, soğan, sarımsak, pul biber, karabiber, defne yaprağı, tel şehriye, zeytinyağı and tavuk budu) kıvamındaki listeden şu sıralar aklıma yatan, 3'lü defansın kurulu olduğu varyasyonlar. Ama bunu 3-5-2 ya da 3-4-3 olarak ayırmaya gerek yok, sonuçta 3'lü 3'lüdür. 3'lü de ayrılan tek sistem Guardiola'nın 3-3-4'üydü ki o da ayrı bi' tartışma hiç girmiyorum. 3-3-4 nedir?

Bu defa kısa bi' yazı...

Uzatmıyorum ve soruyorum, geride bıraktığımız 4-5 yılda avrupa'nın hemen her ülkesinde rönesans akımını kıskandıracak kıvama gelen 4-2-3-1 taktiğini özevladı gibi sahiplenen, ama uygulamayı FM2013 sanarak sahaya koymaya çalışan, türk sporunun vazgeçilmez çok bilmişlerinden birisi, neden takımını 2014 dünya kupasıyla patlama yapmasını beklediğim 3'lü taktiksel varyasyonlara yöneltmiyor?

Misal bu sene yazı-tura sezonunu geçiren Beşiktaş, yeni bi' oluşum içinde olan ve ne yaptığı belli olmayan Trabzon, euro 2012'yi su gibi ezberleyip vatana dönen ama umduğunu bulamayan Hikmet Karaman'lı gol kısırı Antep, basit goller yemese şampiyonlar ligini alacak olan atom karıncalı Sivas şu anda aklıma gelen ve 3'lü yapsalar ne tatlı olur dediğim takımlardan bazıları.

Avrupa'da 3'lü akımına öncülük eden ilk takım, Walter Mazzari'nin Napolisi ve Cavani, Lavezzi, Hamsik üçlüsü(Lavezzi gitmeden önce) idi. Daha sonra bu akım İtalya içinde Juventus ile başka bi' moda girdi, Juve aldı götürdü namağlup şampiyon oldu. Sonrasında Guardiola'nın yok artık dedirten 3'lüsünü gördük, bi' ara Mancini denedi City'de, tabi İtalyan milli takımını finale taşıyan da 3'lü oldu.

Neymiş abi bu 3'lü böyle deme, Juventus öyle güzel 3'lü yapıyor ki canın çeker. Hatırla İtalya milli takımını, De Rossi bile stoper oynadı sırıtmadı, Pirlo araya oynadı Balotelli kaçırmadı, sonra n'oldu İspanya silip süpürdü ama akıllarda bi' acaba kalmadı mı tabi ki kaldı? Acaba?

Ben düşündüm de aklıma şöyle dizilişler geldi, neden olmasın ne kaybedersiniz ki? Şu anki durumdan ne farklı olabilir? Küme düşen yine düşer, kalan yine kalır ama ya düşmezse?

Trabzon; 3-1-4-2, Colman iyileşince Zokora çıkabilir o zaman 3-5-3'ye döner ve gider...

Beşiktaş; Giovinco'lu Juventus gibi 3-5-1-1, Pektemek iyileşince direkt 3-5-2

Nefis bi' Napoli 3'lüsü, Lavezzi+Hamsik+Cavani=Erman+Eneramo+Grosicki

Golü bırak pozisyona giremeyenler için; 3-1-3-3 CM 01/02 stayla

Şu taktik var ya Karabüğü şaha kaldırmazsa ben bu blogu kapatırım arkadaş, 3-4-1-2


Trabzon, Beşiktaş, Sivas, Antep ve Karabük ligde 3'lü oynamalarının uygun olacağını düşündüğüm takımlar. Bunun ligimizde oynanan oyun kalitesine etkisi, 5 takımın 3'lü savunma yapması kalan 12 takımın-gaassaray hariç-oynadığı 4-2-3-1 düzenini bozma, maç içinde yaşanan pozisyon sıklığındaki artış olarak geri dönebilir, döner, dönersen senin, dönmezse kimin? Neden bu 5 takımda başka bi' 5 takım değil?

Çünkü Trabzon hala arayış içinde, hem taktik hem de oyuncu seçimi konusunda bi' istikrar yakalayamadılar. Buna bağlı olarakta ligdeki durumları ortada. Sivas, 3'lü stoperler açısından güzel uygulayabilecek savunmacılara ve kanat beklerine sahip ki kendi sahasında Akhisar'a yenilmiş ve ligde ayağı kaymaya yakın olan bi' takım olarak neden 3'lü yapmasın diyorum. Aynı şeyler Antep içinde geçerli ama Karabük için belki de kurtuluş reçetesi bu taktik olabilir, hatta olur. Ama beni bu 3'lü yazmaya teşvik eden Beşiktaş'ın tam o 3'lü için gerekli olan stoperler ve iki yönü de yapmaya müsait kanat beklerine sahip olması oldu. Ama Antep ve Sivas 3'lüleri de hiç fena olmadı.

Deneyin ve görün, denemesi bedava..

Baktın olmuyor, at hafızaya beyin bedava, hamallığa gerek yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder