22 Ekim 2013 Salı

PES 2014 > Tsubasa'nın Zamanlama Hesabı

Play Station dünyasına emek vermiş, offline da ömür tüketen, online da kendinden geçen, rüyasında R2'nin gerçek kimliği ile tanışmış, altıpastan tonlarca gol kaçırma potansiyeli oldukça yüksek ama uzaktan gol atmanın zorluğunu da bilen, bugüne kadar karşılıklı oynamadığımız için FİFA 96'lardan Winning Eleven serilerden bu yana klasikleşen, dikmen sırtlarında yemede yanında yat tadında olan aşırtma sanatımdan yemek nasip olmamış ama şu cümleden sonra yemiş kadar olan sevdiğim bi' arkadaşım kendi sitesinde PES 2014'ü değerlendirmiş. 
İlgi alanıma giren italyanca spiker olayı çok şık, hava toplarında ve yan toplarda zamanlamayı ayarlayabilmek güzel bi' enstantane, kış geldi nerde bizim kestane! 
Kimse bana tırıvırı yapmasın, oynayanların yalancısıyım. 
Tabi ki İtalya'mız
""
İki gecedir oyunu aralıksız oynuyorum ve gördüğüm her şeyi bir Pes hayranı olarak değil objektif biri olarak sizlere aktaracağım.
GRAFİKLER Her pes kullanıcısı oyunun grafiklerine önem verir. Demo yayınlandığında herkesin ilk tepkisi grafiklere olmuştu çünkü son aylardır yayınlanan bütün görsellerde grafiklerin çok geliştiğini görüyorduk. Ama oyun gelince grafiklerin tam bir facia olduğunu fark etmemek mümkün değil. Oyuncu modellemeleri yüz ayrıntıları formalar gayet başarılı. Stadyum efektleri de eski pes serilerine göre oldukça hareketli ve iyi olmuş. Özellikle hareketli reklam panoları görselliğe keyif katıyor ancak özellikle çimler ve hareket etmeyen fileler çok ciddi can sıkıcı. Sanki alianz arena da değil de avcılar kardeşler halı sahada oynuyorsunuz havası var. Çimler oldukça kötü. Çimlerin rengi genel görüş açımızı kapladığı içinde bütün grafiğin kötü görünmesine neden oluyor. Çimler ve fileler düzeltilirse üzerinde uğraşılmış diğer unsurların grafikleri daha çok ön plana çıkacaktır.
SES Konami bu sene bizlere yollanan oyunlarda bi güzellik yapmış ve tüm spikerleri seçilebilir yapmış. Jim beglinden kurtulduk denilebilir bir anlamda. Arapça, Japonca ve Türkçe spiker seçenekleri olmasa da özellikle Portekiz ve İtalyan spiker efsane olmuş. Stat sesleri daha belirgin ve ön planda, seyirci tepkileri oyunu etkileyebilecek cinsten. Ses ayarlarında da oldukça fazla seçeneğimiz var. Spiker sesinden stat anonslarına seyirci sesinden dış efektlere kadar her sesin düzeyini ayarlayabiliyoruz. Özellikle şampiyonlar liginde müzik jenerik müziği gibi değil direk stadın içinden geldiği için starda ya da statta maç izliyormuş havası yaratıyor..
MENÜ Pes 2014 menüsü diğer serilere göre oldukça basit ve kullanışlı olmuş. Basit başlıklar altında tüm menüyü toparlamışlar ve her şeye kolay ulaşmamızı hedeflemiş bu sene Konami. Ayarlardan favori takım ve favori oyuncunuzu seçerek arka planınızı kendinize göre düzenlemiş oluyorsunuz bu da oldukça başarılı bir nüans bence. Online menü henüz açılmadığı için maalesef bu konuda bilgi veremiyorum. Düzenle bölümündeki dışa aktar, tanıtım verilerini kullan gibi bölümler kaldırılmış. Bu nedenle maalesef 2013 deki kayıtlı transfer verilerimizi maalesef kullanamıyoruz. Özellikle bizler için yararlı olan futbolcuyu isimle arama bölümü de kalkmış. Maalesef takımınızı kurarken bazı futbolcuları bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz. Milli takımlardan futbolcu eklerken o oyuncunun hangi takımda bulunduğunu ve bazı bilgilerini gösteren kullanıcı kartları da oldukça başarılı.
OYUN PLANI Bu sene özellikle bu bölüm konaminin başarısız olduğu yerlerden bir tanesi. Maalesef oyun planı oldukça yavaş. Aslında oyuncu ayrıntıları fotoğrafları menünün kolaylığı açısından alıştığımız oyun planı bölümlerinden farksız değil fakat oyuncu değişimleri gibi noktalarda sinir bozucu derecede olan yavaşlık insanı çığırından çıkarıyor. Hatta bazen sırf o yavaşlıktan oyuncu değiştirmediğim olmuştur yaptığım maçlarda. Eğer düzelmezse online oynarken süreyi de düşünürsek çok can sıkacağa benziyor.
Ve OYNANABİLİRLİK Konami bu sene efsane oyunu Metal Gear Solid oyunuyla kullanıcılarının beğenisini kazanan oyun motoru yapımcısı ile anlaşarak güzel bir atak yaptı. Ancak tabi ki sıfırdan bir oyun motoru yapmak ve bunu kullanıcının beğenisine sunmak oldukça büyük bir risk. Firma aslında çok iyi oyun motorları çıkarsa da futbol konusunda kendilerini geliştirmeleri gerektiği kocaman bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.
İlk 10 maç kocaman bir facia olacak çünkü gerçekten zor. Aslında belki oyun zor değil ama özellikle 2011 den beri başlayan kolay oyun, rahat çalım, defanstan ara pasına alıştığımız için bu oyun bizim canımızı çıkartıyor. Ronaldo ile bile topu alıp kafanıza göre gidemiyor, adamınızı çapraza çekip forvete uzun ara pası atamıyor ve çok emek harcamadan sonuca gidemiyorsunuz. Bu da bizi oldukça zorluyor.
Benden gelecek ilk taktik oyuna pes olarak değil yepyeni bir futbol oyunu olarak başlamanız ve kafanızdaki parmaklarınızdaki bütün pes alışkanlığını bir kenara bırakıp yeni motora alışmanız. Oyun ilk aşamada facia gibi görünse de oyuna alışınca aslında inanılmaz zevk alıyorsunuz. R2 nin gücü azaltılmış. Özellikle geçen seneki oyunun açığı olan R2 ile orta sahadan bile atılan şutlar canınızı sıkmayacak anlayacağınız. Depar tuşu basılı sağ sol yaparak bütün defansı da geçmek artık mümkün değil. Çok fazla hız oyuncunun top kontrolünün kaybolmasına ve topu kaybetmesine neden oluyor. Oyuncular genel olarak top kontrolünü çok zor yapıyorlar. Özellikle sert gelen pasları genelde sektiriyor ve rakibe kaptırıyorlar. Bunu için konaminin gelecek update ile daha kullanılabilir olacağını düşünüyorum. Ancak Oyunun arka kapağında da yazdığı gibi aklınızı ve becerinizi kullanarak çalım atarak oyuncu eksiltmeniz mümkün. Paslar genel olarak başarılı kısa paslarda x tuşuna fazla basmamak daha isabet oranı sağlıyor. Rakip oyuncunun kurnazlığı pas arası yapıp sizi bir anda kontra atak yerken ve kalemizde gol yemiş bir halde bırakabilir. Şutlar gayet güzel olmuş fakat şut çektiğinizi hissedemiyorsunuz. Hem ses olarak hem de his olarak bu sağlanmamış. Yanlış hatırlamıyorsam 2012 ilk çıktığında bu sorun vardı sonra update ile düzeltilmişti umarım buda düzeltilir. Taç atışlarında ekranın kararmaması oyuncunun topu alıp hemen kullanması güzel olmuş. Bakarsınız ileride yandan top atan top toplayıcılar eklenir. Serbest vuruşlardaki hedef gösterici ilk aşamada can sıksa da ona rağmen işiniz kolay değil. 2013 de hayatımıza giren ve oyuncu seçtiğimiz sağ analog hayatımızdan çıkarılmış. Alışması zor ama eski efsane serileri hatırlattığı için sıkıntı yaratır cinsten değil. Oyunda hataya yer yok şuta pasa ortaya bir kere bastığınızda hatanızı düzeltmek için ikinci şansınız yok ondan hata yapmayın. Defans müdahalelerini anlatmazsam olmaz. Defans çok güzel bir şekilde yerini alıyor ve birebirdeki müdahaleler çok başarılı olmuş. Özellikle hava topları süper. Arkaya kesilen ortalar defansın zamanlama hatası ve gol. Hata yapmak yok demiştim dimi. Zamanlama olarak da hataya yer yok.
Genel olarak oyunla ilgili izlenimlerimi yazdım. Oyuna hataları düzelten bir update gelmesi şart. Kolay oyun ve hataları kullanarak rakibini yenen oyuncunun olmadığı bir pes serisi karsınızda. Sabırla alışacak ve alıştıkça zevk alışacağınızdan eminim.
Görkem Büyükkahramanhttp://www.onlinepesligi.com/
""

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder