9 Kasım 2013 Cumartesi

Sözde Ebedi Dostluk


Her şeyden önce Ersun Yanal'a geçmiş olsun demek lazım ki Galatasaray resmi siteden geçmiş olsun mesajını yayınlamış. Her ne kadar kimse kimseden haz etmese de, derbi haftası geldiğinde bi' kaşık suda boğacak nefret etme düzeyine gelse de sözde ebedi dostluktan küçük anektodlar görmek güzel.

Bu hafta reklamlarda Can Bartu ve Metin Oktay'ın formalarını değiştirerek oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçı ve arka planda Halit Kıvanç'ın ilk günkü gibi heyecan dolu sesinden kurgulanmış ebedi dostluk reklamı dönüyor.

Şimdi herkes bi' kendine sormalı, kim gerçekten inanıyor bu ebedi dostluğa, bu "ezeli rekabet ebedi dostluk" laf ebeliğine, var mı inanan?

Bunu düşünürken tribünden saha içine girelim.

Kopenhag'dan en kötü 1 puan alırız sevdasıyla yola çıkan Mancini onu da alamayınca CL de işleri zora soktu. Ama bu kötü skora rağmen UEFA biletini kaçıracağını sanmıyorum. Yalnız taraftarın daha Kasım ayından liderin 9 puan gerisinde kalma tehlikesi olan takıma sezonun devamında vereceği desteğinde azalacağından kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü kimse kimseyi kandırmasın, Galatasaray taraftarı hep başarı ister, başarı yoksa anında sırtını döner. Mancini falan tanımaz.

Bu nedenle Kadıköy'den 3 puan alamasa bile 1 puan alınması şu kritik dönemeçte Mancini için çok iyi olabilir. Ama 13 senedir Kadıköy'den koltuğunun altına topunu almış bi' şekilde evine dönen taraftar bu işten hiç de memnun olmaz, yani bu beraberliğe Floryada karşılama falan olmaz. Karşılama bekleyenin hevesi kursağında kalır.

Mancini'nin Kopenhag ve öncesinde oynanan maçlarda yaptığı taktiksel denemeler hala takımı ve oyuncularını tanıyamadığını gösterdi. Mesela Ceyhun'u aldıktan sonra 5 dakika sonra Semih'i çıkarıp Ceyhun'u savunmaya çekmesi hala ne yapacağı konusunda net bi' fikri olmadığını gösterdi. Ve aylarca oynamayan Riera'nın avrupa macerasına yön verecek maçta bi' anda 11 başlaması, taktiksel anlamda soru işaretlerinin düşündüğümüzden fazla olduğunu gösteriyor.

Mesela sol savunma kim oynayacak? Sneijder madem Mancini'nin kilit oyuncusu, yerini kim dolduracak? Yabancı kontenjanını nasıl kullanacak? Şu karman çorman ortamda Mancini'nin geleceği adına daha adam akıllı, ayakları yere basan sağlam bi' savunma takımı çıkarması Galatasaray geleneğini adına uygun olmasa da yapması gereken hamle gibi duruyor.

Tahmini 11; Eray-Eboue, Çedju, Semih, Dany-Ceyhun,Melo-Umut, Selçuk, Burak-Drogba

Fenerbahçe'de Volkan, Gökhan Gönül gibi isimleri düşününce maça Ersun Yanal'ın rahatsızlığının gazıyla çıkacak potansiyeli görmemek mümkün değil. Çünkü bu ve benzeri isimler maç sonunda muhtemel galibiyeti kutlarken ilk olarak "galibiyeti hocamız için" diyerek kutlayacaktır. Bu Fenerli oyuncular için yeterli motivasyonu sağlar. Ayrıca sezon başından bu yana gelen 3'ü son dakikada olmak üzere peş peşe alınan galibiyetler motivasyon konusunda sorun teşkil etmez. Ancak her şeyden öte ön tarafta Galatasaray klasiği haline gelen fazla hücumcuyla sahada yer alma anlayışını çok iyi uygulamaları, Galatasaray savunmasını düşününce Feneri 1-2 adım favori olarak görmemizi teterli kılıyor.

Kadroya gelince kilit isimler Emre ve Webo olacak diye düşünüyorum. Emre'nin sezon başından bu yana öyle böyle bi' performansı yok. Zaten Ersun Yanal da Selçuk Şahin ve Holmen dahil olmak üzere herkese şans verdi. Totale bakınca Emre neden oynuyor diye soran Fenerli çok olur, bende soruyorum. Yani Alper şu anda fizik ve form olarak Emre'nin önünde ama bazı derbiler tecrübe de ister. Ama bi' taraftan da Caner ve Emre'nin ultra gergin bi' ortamda aynı anda sahada kalması pek de mantıklı değil. Yetmezmiş gibi bi' de Egemen var. Ama unutulmaması gereken burası Kadıköy ve kart çıkarmak kolay değil, yani yemez.

Webo'ya gelince, geçen hafta neden bu hafta 11 başlaması gerektiğini oyuna girdikten hemen sonra golünü atarak gösterdi. Emenike ya da Webo oynayacaksa dünya üzerinde her antrenör sırtı dönük oynamayı bilen, savunmayı alıp taç çizgisine getirirken ayakta uyutan, en olmadık yere burnunu sokan ve oyun konsantresi yüksek olan Webo'yu tercih eder diye düşünüyorum. Ki ben Webo'nun Aziz Yıldırım'ın bahsettiği o cumhuriyetin forveti olmasını kabullenemiyorum orası ayrı.

Tahmini 11; Volkan-Gökhan, Alves, Egemen, Caner-Topal, Meireles, Holmen-Sow, Webo, Kuyt

11. hafta hiçbir zaman lig bitmez derler ama Fenerbahçe galibiyeti, ligi bitirir. Çünkü bu gazla Fenerbahçe'yi zorlayacak tek takım Galatasaray iken olası mağlubiyette tekrar lige tutunması, hem de Mancini'nin bu kafası karışık halde zordan da öte bi' hale gelir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder