20 Kasım 2013 Çarşamba

Devre Yarısı

Geride kalan 11 haftada 3 kez 2şer haftalık milli maç araları verilince, kalan 6 haftanın hiç ara verilmeden oynanıp ilk yarının sona erdirilmesine bizim buralarda devre yarısı diyorlar. Hani sizin orada amca baba yarısı, teyze anne yarısı, baba ile annenin geriye kalan yarılarını toplayınca babaanne oluyorsa bizde de devre yarısı oluyor.

Kalan 6 hafta sezonun ton rengini belirlemek için takımlar adına fırsat haftaları olarak görünüyor. Mesela son sıradaki Kayseri pastadaki 18 puandan 12-13 puan çıkaramazsa, 11 haftada topladığı 6 puan ile birlikte PTT 1. lig hesaplarını yapmak için kolları sıvar. Hatta devre arasında Süleyman Hurma dahil o taraklarda bezi olanlardan kimse kalmaz.

Alt tarafta kazanın dibinde oturan takımlardan Gaziantepspor Sergen ile anlaşarak büyük bi' sürprize imza attı. Hatta Sergen bile bu duruma şaşırmış olabilir. Zaten bu maceradan sonra Sergen'in anlatacağı hikayeleri dinlemek için sıramı bekliyorum. Ancak 8 puanla dibe demir atan Antepte Sergenden mucize yaratmasını bekleyen daha çok bekler çünkü o otobüs gelmez. O yüzden Sergen 8 puanlı takımını 20 puanla yeni yıla sokarsa o stada gelmek için davetiye bekleyen Antepliler öpsün de başını koysun 20 puanı. Ki içeride Trabzon, Bursa dışarıda Eskişehir ve Gençlerbirliği deplasmanlarından oluşan fikstür hiç kolay değil. Ancak Sergen'in dediği gibi "farklılık yaratmak istiyoruz" dan yola çıkılırsa olabilir.

Trabzondan aşağı, Erciyesten yukarı 7 takımdan oluşan "ne etliye ne sütlüye" dese kimseyi şaşırtmayacak takımlar grubu var. Bunlar şu anda ne yukarıyı hedefliyorlar ne de aşağı gelme durumları var. Ama yabana da atılmamalılar. Çünkü bunlardan en kötüsü 13 en iyisi 15 puanda ve her hangi birinin yapacağı 10-12 puanlık devre sonu performansı kendisini 25 puana taşıyıp aşağıdan tamamen koparıp belki yukarı çıkarım ümidini doğurabilir. Bu durum bu takımları "laylaylom galiba sana göre sevmeler" tafyasından sananlar için hüsran ile sonuçlanan şok mağlubiyetlere sebebiyet verebilir, vermezse gel yanıma.

Etli sütlü sevenler; Akhisar, Rize, Antalya, Bursa, Gençlerbirliği, Karabük, Konya

Devre yarısının 2 flaşı var, Kasımpaşa ve Sivasspor. Bence asıl flaş olan Sivasspor ve Roberto Carlos hareketi. Çünkü Kasımpaşa'nın ki geçen seneden devam eden bi' takım yapısı ve paranın da etkisi oldukça fazla olduğu için bana pek cazip gelmiyor.

Kasımpaşa, liderin 4 puan arkasında çaktırmadan CL'ni zorluyor. Eğer bunu çaktırmadan yapmaya devam edip sezon sonunda "Sürpriz...Biz Şampiyonlar Ligine gidiyoruz" demeleri için devreye girerken kalan 6 maçta 35 puan barajını aşmaları gerekecek. Bunun için içeride GS ve BJK, dışarda Bursa, Antalya ve Rize maçları var. Güzellik yaptım 17. hafta Akhisar maçını saymadım, direk 3 yazdım ki o bile bu 5 haftanın ardından zordan zor olacaktır. Ama paşalılar istikrarı devam ettirip 35 puan barajını aşıp yeni yıla adım atarsa, sezon sonunda ilk 3 dışına çıkmazlar. Ha, ilk 3 dışında göremezsek bil ki yeni 1 Cem Papila türemiştir.

Peki ya Sivas'ta 35 puan yaparsa n'olacak? Sezon sonunda Fener, Sivas, Kasımpaşa ilk 3 mü olacak? Neden olmasın? GS, BJK ve Akhisar deplasmanları var. Sivas benim gözlemime göre kırılganlık açısından Kasımpaşaya göre dağılıp, ufalanma konusunda daha potansiyelli bi' takım. Yani 35 yapsa da ilk 3'e giremeyebilir o yüzden boşuna Cem Papila'ya falan saldırmaya gerek yok. İlk 3 olmasa bile ilk 5 yapar gibi görünüyorlar tabi bu oyun ritmini devam ettirebilirlerse. Sivas'ın eşik noktası Arena'da ki Galatasaray maçı olur.

Üst tarafta tutunmaya çalışan 2 takım var, Trabzon ve Eskişehir. Trabzon 6 maçtan 4'ünü içeride oynayacak ama arada oynayacağı UEFA kupası maçları da olduğu için performans kaybı yaşama ihtimali çok yüksek. Son olarak 2-0 dan Gençlerbirliğine 3-2 maç verdiklerini de görünce maç trafiğinde kayıp yaşama ihtimalleri çok yüksek. Trabzon evinde oynayacağı 4 maçı da kazanırsa, deplasmandaki 2 maçta hiç kasmasına gerek kalmaz. Gelecek 12 puan ile birlikte toplamda 29 puan takımı yukarıda tutmaya yeter.

Eskişehirspor kesinlikle golcü sıkıntısı olan bi' takım. Bienvenu ile avrupa hedefi tutmaz, Necati'nin gücü yetmez tıkanır kalır. Eskişehir'in eşiği bu hafta Avni Aker'de ki Trabzon maçı. Kazanırlarsa 5 maç kala 22 puan yapacaklar. 30 puan 2. yarı için nefis, ilk 5 için umut tazeler.


Şampiyonluk Yolu..

Galatasaray kadro olarak hala şampiyon olabilecek ve 9 puan farkı kapatabilecek kaliteye sahip. Ama şu şartlarda, şu psikolojik kaybetmişlik ve inceden inceye artan kaos ortamından sonra ligi ilk 3te bitirirse iyi olur. Zaten Fenerin cezasını düşünürsek ilk 3te olmak şampiyonlar ligine götürür. Bu da şu ortam da iyi olur, hatta çok iyi olur. Mancini hala ne yapacağını bilmiyor, hala denemelere devam ediyor. Ve bu süreçte ligde 9 puan geriye düştü, şampiyonlar liginde Kopenhagdan puansız dönüldü. Yani hedefler bu 6 haftalık süreçte eriyip gidebilir. 11 Aralıkta sezonu kapatmış olma riski var ve bu olmayacak iş değil. 19 puanı 35 yaparsa zirveye tutunabilir. Bu da 6 maçta 5 galibiyet 1 beraberlik demek ki bu da Mancini kafasında zor ölüm 6!

Beşiktaş'ın Konya maçından sonra oynayacağı FB(d), Sivas, Kasımpaşa(d) 3'lüsünden çıkaracağı puanlar şampiyonluk için durumunu tayin eder. Bu 3lüden önce oynanacak Konya maçının seyircisiz olduğunu hesaba katarsak 4 çok zor maç var. Açıkçası Beşiktaş'ın şampiyonluk şansının hiç olmadığını düşünüyorum. Ha, 4 maçta 12 puan yaparsa bu lafları yer misin? diyorsan. Yerim, sorun değil hatta 10 yapsın yine yerim diyorum.

Son olarak ligin favorisi Fenerbahçe. Galatasaray'ın 9 puan önünde kalan 6 hafta fikstürü nefis klas. 6 da 6 yapması yüksek ihtimal ama 4 galibiyet 2 beraberlik bile alsa takım için yeterli olur ki bu 42 puan demek. Ersun Yanal 2. yarı fikstürünün zor olduğundan bahsetmiş ama 42 puandan sonra 2. yarı 75 puan yapması şampiyonluk için yeter. Açıkçası şu saatten sonra Fener nasıl geri düşer diye sorarsan. Cem Papila'ya büyük görev düşüyor bu konuda başka da bi' ihtimal göremiyorum.

Devre sonu tahminim;

Fenerbahçe; 42
Beşiktaş; 30-32
Galatasaray; 30-32
Kasımpaşa; 32-35
Sivasspor; 31-33
Eskişehirspor; 28-31
Trabzonspor; 27-30

Erciyesspor; 14-16
Gaziantepspor; 15-18
Elazığspor; 12-14
Kayserispor; 15-17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder