8 Aralık 2013 Pazar

Juventus'u Juventus Gibi Karşılama Fikri

Bugün birisi Fatih Terim'in Milan'a gittiği zaman çekilen Telsim reklamını anlattı da hafiften bi' güler gibi olduk ama kimse yemedi. Reklamda Milan formalı çocuk Terim'e takımın oynaması gereken taktiği söylüyor, Terim de olur öyle yaparım diyor. Sonra Milan formalı çocuk uzaklaşıp formayı çıkarıyor ve altında Juventus forması ile telefona sarılıp Terimi kandırdığını falan söylüyor vs. vs.

Roberto Mancini büyüğümüz ise tesadüf mü yoksa bilerek mi ya da doğrusu olduğu için bilemiyoruz ama tam da Juventus maçı öncesi 3'lü savunmaya dönerek bi' çeşit sinyaller vermeye çalıştı. Mesela ilk Juventus maçı ile bugünkü Juventus maçı arasında Galatasaray 13 maç oynadı. 3'ü şampiyonlar ligi, 1'i türkiye kupası ve 9 tanesi lig maçı. 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3 ve son olarak da 3-5-2 düzeni ile sahaya çıkıldı. Yani rakip takım direktörü Conte'nin kafası bu yüzden karışmış olabilir ama Mancini'nin kafasının güzel olduğu çok net.

                                                                                                                                     
3'lü defans denendiği zaman kesinlikle ve özellikle Türkiye ligi standartları içinde çok başarılı olunabilecek bi' sistem. Hele ki büyük takımsan ve kanat beklerinin gel-git yapma kapasitesi üst düzeyi zorlar haldeyse ne hücumda sorun yaşarsın ne savunmada eksik kalırsın ne de orta alanı rakibe kaptırma riskin oluşur. Bunu şu anda avrupa da en iyi uygulayan takım Juventus ki 3 savunmacı ile oynayan kim var başka o da tartışılır. Benitez gelene kadar Napoli oynardı, şimdi Mazzari ile İnter oynuyor, Liverpool da Rodgers da denedi galiba ve gecenin bu saatinde aklıma başka da kimse gelmiyor. 03:37

Elazığ önünde yanda görüldüğü gibi eldeki malzeme ve lig kriterlerine uygun olarak oluşturulan bi' 11 ile sahaya diziliş izledik. İlk göze çarpan Riera'nın 3 yıllık Gaassaray kariyerinde ilk defa  kendi mevkisine en yakın yerde oynamış olması oldu. Ardından Ceyhun'un süpürücü görevini başarıyla yerine getirmesi nedeniyle tehlikeli olabilecek yerlerde soğukkanlılıkla kesilen Elazığ hücumlarına şahit olduk. Ceyhun süpürücü olmasının yanına  pas yapan savunmacı özelliğini arttırarak devam ettirebilirse hiç beklenmedik şekilde  takımın bankolarından biri olabilir. Tabi bi' de oyununa sertlik eklemesi gerekecek ki bunu şu saatten sonra nasıl yapar bilemiyorum. Uyuya kalmışım 04:56

Peki ya Mancini Elazığ maçında 3'lü denedi diye Juventus maçında kesin 3lü mü oynatacak? Ne bileyim lan ben! Ama maçta sonra "bugün ilk defa gol yemedik" demesi bu dizilişten umutlu olduğunun ipuçlarını veriyor. Her iki takım 3-5-2 dizilişi ile sahaya çıkacak olursa ki öyle görünüyor. Orta alanda Juventus üstünlüğü ele alamazsa yani taraftar, ev sahibi, saha avantajı, gaza gelme, final havası, kasap havası, hep beraber üçlü derken üstünlüğü rakibe vermezsek şansımız %51 olur. Diğer türlü içimden geçen skor 0-2 Juventus alır şeklinde.






13 maçta 1658 farklı oyuncusu olsa hepsine şans verirdi dediğim Mancini'nin Elazığ 11'i ile Juventus önüne çıkacağını hiç sanmıyorum. Tamam 3-5-2 ile devam edebilir ki bu taktik benim yeryüzünde şu anda tek geçtiğim hatta daha ileri gidip 3-3-4 yapılarak nirvanaya ulaşılması gerektiğini düşündüğüm yegane bi' sistem. Ancak bu denli  "final gibi final" maçında taktik değiştirmek ve oyuncu denemesi yapmak mantıksız diyeceğim, o da ne diyebilirsin o yüzden açık ve net olarak "yemez" diyorum. 

Tahminim 3-5-2 olacak ama yabancıların dört bi' tarafı çevirdiği hatta Sneijder'in damdam düşer gibi 11'e girmiş olabileceği bi' kadro ve tuhaf enteresan sürpriz bi' diziliş, yani şöyle 3-4-1-2;

Melo'nun Elazığ dizilişinden midir yoksa formundan mudur nedir bilmem ama sergilediği oyun çok iyiydi. Juventus'ta Pirlo yok diye dağa taşa yaza yaza haber yapıyorlar ama Pogba, Vidal, Marchisio üçlüsü de rakibin nefesini kesmeye yetecek de artacak seviyede futbolu bilen ve oynayan, oynatan gerekirse seni de oynatmayan isimler. O yüzden maçı kilidi orta saha ve bu durumda Sneijder'in orta sahaya vereceği katkı çok çok önemli olacak. Eğer kopuk bi' oyun sergilerse yine söylüyorum 0-2 temiz biter. O değilde o kadar döndüm dolaştım maçı Sneijdere bağladım ya, kendime yuh diyorum. Melo ve Selçuk sezonun maçına çıkacak.

Açıkçası şu saatten sonra UEFA ligine düşülse de ki bence o durum garanti çünkü Madrid Kopenhag'ı dümdüz eder geçer. UEFA ligine gitmek de başarısızlık olmayacak. Çünkü sezon başında kimin aklına gelirdi 10 Aralıkta şu hallere düşüleceği, kimin? Ha, Juventus'u yenip CL de tur atlanırsa da tadından yenmez. Mesela Fenerin şu saatte ekranda görünen 9 puanlık liderlik keyfi falan vız gelir tırıs gider, devre arası çilekler gelir.

Son 2 satırda Juventus için. Keşke Real Madrid'i al aşağı edip el ele beraber tur atlasaydık ama olmadı. Olsun canın sağolsun be!

Kim düşerse UEFA'ya, kupayı getirsin buraya, yazalım 2 satır bakalım makaraya... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder