14 Aralık 2012 Cuma

İstanbul Derbisi


Papazın çayırındaydı dimi ilk maç, yoksa başka bi' yerde başka bi' çayırda mıydı la? Neyse dur şimdi, kafam bulanık maziyi-"6-0'ı bile hatırlamıyorum olum"-pek hatırlamıyorum. Papazın çayırı değilde Ankara'da Papazın Bağı vardı, Gaziosmanpaşa'da o duruyor mu acaba? Neyse İstanbul derbisinde Ankara'dan laf edip, memleketimizi kirletmeye gerek değil gerenk bile yok.

Öncelikle 2 sezondur falan devam eden bu saçma sapan deplasman yasağından laf açılsın öyle başlayalım. Sonra taktiksel olarak yürür gideriz.

Hani biz, 2020' de hem olimpiyatlara hem de avrupa şampiyonasına aynı anda aday olduk ya. Hani biz, ikisini birden aynı yıl içinde sorunsuz, sualsiz, nefis klas bi' şekilde düzenleyeceğiz ya. Hani biz, çok eminiz ya. Hani biz, yaparız dedik mi o işi oldu bileceksin ya. Hani biz, dünyayı 3 ay içinde evimizde ağırlarız kimsenin kılına zarar gelmez diyoruz ya. Hani biz, atıp tutuyoruz ya. Hani biz, biz var ya biz...

Madem bu kadar kalın enseliyiz, madem ki olimpiyat ve avrupa şampiyonası için gelecek 100 binlerce misafirin kılına zarar gelmeyecek diye garanti veriyoruz. O zaman adama sorarlar, hani var ya o meşhur bi' kurul. Her derbi haftası, hafta içi toplanıp saçma sapan kararlar aldıktan sonra basının karşısında ekeşenler topluluğu. Siz neden 2500 tane deplasman taraftarının güvenliğini sağlayamıyorsunuz? Çok mu korkuyorsunuz beyler, hayırdır?

Sonra sağda solda dünya derbisi diye pohpohla, medyada gaza getir, derbi havası yarat, kime bunlar? Sadece ev sahibi takım için olur bunlar. Deplasmanda farklı bi' renk olmadıktan sonra ne s.kime yarar o dünya derbisi. Bak Roma-Lazio'ya, adam komple kale arkasını vermiş Roma'ya. Bak City-United'a, komple kale arkaları deplasman seyircisinde kıpkırmızı olmuş.

Son meşhur güvenlik toplantısının içeriğinde tam ne konuşuldu bilmiyorum ama alt yazılar ve sağdan soldan takip edebildiğim kadarıyla, Fenerliler "biz taraftarımıza kefiliz" demişler. Ama Ali Dürüst "sezon ortasında bu kararı almak kaos yaratır" gibisinden konuşarak yan çizmiş, kıvırmış, yani pek dürüst olmamış bu Ali. Ne olacaktı amk, 2500 fenerli gelse bizi mi yiyecekti. Çok mu korktun be hacı Ali? Stadı falan mı kıskandın olum hayırdır? Deplasman seyircisinin golü yedikten sonra ki mordan hallice surat ifadesi veya gol attıktan sonra ev sahibi 50 bin kişinin pısıp 2500 kişinin çılgınca sevinmesi falan sonra karşılıklı atışmalar, atışmalar dedim kibar oldu küfürleşmeler diyecektim, bunlar hep güzel hareketler sen ister beğen ister beğenme, acı gerçekler böyle.

Mamafih taktiksel güzellikler, yani bi' başka deyimle sahaya dizilişlere, olasılıklara ve tahminlere...

1860 münih tadında ki 1461 mağlubiyetinden sonra 1453 yılında fethedilmiş İstanbul gibi harikulade bi' şehrin derbisinde taraflardan biri olarak maça çıkacak olan grandepunto, 1461 maçı sonunda bu maçın yansımaları devre arasında olacaktır gibisinden bi' laflar etti.(Dipnot:1+8+6+0+1+4+6+1+1+4+5+3=40 ve işte MHP'nin 40. yılı yine sizlerle) Benim öngörüm 1461 mağlubiyeti hafta sonu fener maçı olduğu için oldu. Fener değilde başka biri ile oynasaydık bu şekilde olmazdı diye düşünüyorum. Kesinlikle normalin daha da üstünde bi' konsantrasyon ve ciddiyet olacaktır. Bizim grandepunto zaten bu konularda çok ustadır hizaya getirme, fırça çekme, gaza getirme, ayar verme falan hep onun sevdiği, bildiği ve gözü kapalı yaptığı işlerdir. Taktiksel açıdan ise kimleri oynatacak nasıl bi' seçim yapacak, 1-2 pozisyonda hala ? 'leri duruyor. Tabi Fenerin taktiksel varyasyonu yani Aykut'un seçimlerine göre mi hareket edecek o da muamma! Misal Ambrabat mı Emre mi oynayacak? Melo ultraüber formsuz Yekta yada Engin ile başlar mı? Aynı şekilde Hamit sıça sıça bi' hal oldu, temizlemeye kimsenin gücü yetmiyor. Onun dışında farklı bi' durum olmaz diye düşünüyorum. Ama Engin, Selçuk, Yekta, Emre gibi bi' orta saha da olabilir şaşırmayalım.

Fenerde durumlar daha net, bulanık, karman çorman, atraksiyonlar yapmayı gerektirecek bi' durum yok. Sakat, cezalı, küskün, nazlı, kıllı tüylü kimse yok. Belki bi' Stoch. O yüzden bi' sürpriz olacağını hiç sanmıyorum. Takım olarak Fener şu anda ayakları daha yere basan, daha sağlam gibi duruyor. Ama oyun olarak o kadar emin konuşamıyorum. Zaten oyun olarak da emin konuşsak bu kadar satır zırvalamaya gerek kalmazdı. Kilit adamlar tabi ki başta Volkan ve şansı, Meireles'in performansı ve tabi ki Sow gibi gözüksede asıl önemli kilit sol kanat ve Hasan Ali+Caner ikilisi. Burası tam bi' maden, özellikle de Hasan Ali'ye karşı oynayan hücumcunun işi Almanya'dan iyi. Maçın kilidi fenerin sol kanadı ve Selçuk ile birlikte orta sahada oynayacak MC'nin Meireles+Cristian+Topal karşısındaki pas yapabilme yüzdesi, pas sayısı, oyunu yönlendirme başarısı. Gerisi zaten rutin oyunlar ve oyuncuların maça vereceği performanslar olacaktır. Ha, çılgınca bi' kırmızı kart olur, penaltı olur,  penaltı olmaz ama kaleci atılır falan onlar o güne özel ara sıcaklar olarak menüde arzu edilmeyi bekliyorlar.

Her zaman, biraz gönlümden geçen biraz da aklıma yatan isimlerden kadroları yazarım, yazdım, yazacağım...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder